Shizoidne crte ličnosti: Dublje razumevanje i podrška

Šizoidne crte ličnosti predstavljaju jedan od mnogih aspekata ljudske psihologije koji mogu biti složeni za razumevanje, kako za samu osobu koja ih doživljava, tako i za ljude u njenom okruženju. Ova crta ličnosti karakteriše se emocionalnom distancom, povučenošću i nedostatkom interesovanja za bliske međuljudske odnose. U poslovnim situacijama gde akcenat nije na bliskosti i intimnosti mogu odlično funkcionisati. Drugi ih opisuju kao asocijalne, nezainteresovane za druženje i uspostavljanje odnosa. Kao psihoterapeut imam priliku da radim sa osobama koje pokazuju shizoidne crte ličnosti i to me je inspirisalo da podelitm nekoliko korisnih strategija za podršku i razumevanje ovog fenomena.

Razumevanje šizoidnih crta ličnosti

Prvi korak u razumevanju šizoidnih crta ličnosti je prepoznavanje da one nisu nužno znak nečega lošeg ili patološkog. Proističu iz dubljih unutrašnjih procesa i ranijih iskustava, kao što su traume ili nedostatak podrške tokom odrastanja. Osobe sa šizoidnim crtama ličnosti često doživljavaju svet na drugačiji način i preferiraju samostalnost i nezavisnost. Verovatno je da neće imati bliske relacije sa drugima, neće biti zainteresovane za osećanja, tačnije za njihovo razumevanje i izražavanje. Ne doživljavaju mnogo uzbuđenja ni kada se dese dobre stvari, ni kada se dese loše. Ova tendencija nosi sa sobom i pozitivne aspekte jer emocije retko ometaju planove, ciljeve i ne uzdrmaju osobu šta god da se dešava. Moguće je da osoba sa ovakvim crtama u ranim odnosima nije imala dovoljno prijatnih i zadovoljavajućih iskustva sa negovateljima i da se osećala nebitno, neprimećeno i kao da je ne vide. U dalji život je ponela fantaziju da će i svi sledeći odnosi biti takvi, da im nežnost i ljubav neće biti uzvraćeni, te se od sveta povukla u sebe štiteći se od potencijalnih povreda. Ako nije bilo funkcije saosećanja, prepoznavanja potreba, vođstva, radosti prema onome što dete može, od strane negovatelja, ove funkcije osoba neće moći da usvoji i koristi kasnije u životu.

Podrška, empatija i rad na samopouzdanju i samopoštovanju

Osobe sa šizoidnim crtama ličnosti često se osećaju neshvaćeno i usamljeno u svetu koji slavi ekstrovertnost i društvenost. Pružanje podrške i empatije može im pomoći da se osećaju prihvaćeno  i da se otvore za mogućnost bliskih odnosa. Često imaju i nisko samopouzdanje i nedostatak samopoštovanja. Rad na poboljšanju ovih aspekata može biti ključan za njihovu emocionalnu dobrobit i kvalitet života. Ohrabrivanje samoposmatranja i samopouzdanja može ih motivisati da se otvore za nove izazove i da izgrade dublje međuljudske odnose. 

Dobar primer bi bio neko ko na psihoterapiju dođe kao povučen, retko se otvara o i preferira samoću nad društvenim interakcijama. Kroz terapiju istražujemo korene takve distancirane prirode i razumevamo kako su ranija iskustva oblikovala percepciju sveta. Ili neko ko se često  oseća izolovano i nepovezano sa drugima. Kroz terapiju uči kako da pronađe smisao i zadovoljstvo u svojoj samoći, ali i kako da razvije zdrave međuljudske odnose koji su mu važni. Sve ovo zahteva strpljenje i podršku kako bi  takva osoba počela da se oseća sigurno da otvori svoje srce i svoj um drugima. Problem može nastati u terapijskom odnosu zbog izbegavanja da postanu aktivni saradnici u terapijskom procesu i seanse mogu da im deluju neprijatno zbog nelagodnosti koju uobičajeno doživljavaju u interpersonalnim odnosima. Terapeut mora biti spreman da pruži emocionalnu distancu koja može biti neophodna takvim klijentima, kao i da toleriše nesposobnost da govore o svom životu i osećanjima na otvoren način. Neke studije su pokazale da će se na psihoterapiji zadržati dok ne reše neke aktuelne krize, a da zbog nemogućnosti da se ostvari radni savez nakon toga i napuste terapiju.

Zaključak

Šizoidne crte ličnosti mogu biti izazovne za osobu koja ih doživljava, ali i za ljude u njenom okruženju. Razumevanje, podrška i empatija mogu biti ključni u pomaganju osobama sa shizoidnim crtama ličnosti da se osećaju prihvaćeno  u svetu koji često ne razume njihovu unutrašnju prirodu. Ako prepoznajete ove crte kod sebe ili kod nekoga koga poznajete, nemojte oklevati da potražite stručnu pomoć i podršku. Važno je da svako ima priliku da razvije zdrave međuljudske odnose i da se oseća prihvaćeno i voljeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.