Izbegavajući profil ličnosti

Moj perfekcionizam i anksioznost vode do toga da izbegavam socijalne konflikte, a to me lišava podrške i prihvatanje koje toliko želim.
Toliko mi je stalo da se pokažem u najboljem mogućem svetlu.
Osećam se jako nelagodno u socijalnim situacijama.
Ako me odbace ne znam kako ću se nositi sa time.
Možda se osetim poniženo, a to mi je nepodnošljivo.
Osećam da se povlačim iz svih bliskih odnosa, posebno ako bi mogle da me izlože odbacivanju.
Teško mi je da se povežem sa drugima i da pokažem svoje prave emocije.

U ovim izjavama bi mogao da se prepozna neko za koga bi mogli reći da je izbegavajući profil. Zbog snažne želje da budu voljeni i prihvaćeni, a nepoverenja u to da će biti imaju veliki strah od odbacivanja. U socijalnim situacijama mogu delovati uplašeno, stidljivo i nervozno. Zamka u kojoj se često nađu je da se osete ugodno, prijatno i lagodno kada izbegnu interakciju sa drugima, ali i zabrinuto zbog nedostatka podrške drugih. Ako i rizikuju da stupe u odnose, strah od odbacivanja i toga da bi ih drugi napustili ako ih upoznaju i vide da su bezvredni čini ih napetim, te ne iskuse zadovoljstvo koje bi takav odnos mogao doneti. Mogu podcenjivati sebe, a precenjivati druge. Kao da je uvek prisutna ideja da će ih drugi odbaciti kada ih upoznaju i da će skoro sigurno o njima razviti nepovoljno mišljenje.

Ko i zašto pribegava izbegavanju

izbegavajuci tip ličnosti
izbegavajuci tip ličnosti

Ljudi koriste izbegavanje kako bi se osetili sigurno i izbegli potencijalne opasnosti. Osećaj nelagode prema otvaranju ka drugima može biti posledica emocionalne nedostupnosti roditelja tokom odrastanja. Ako roditelji često porede dete sa drugima i često ga kritikuju može se razviti unutrašnje uverenje- šta god radim, nikad neću biti dovoljno dobar.

Psihoterapija

Terapijski zadatak je da se prevaziđe nelagodnost u odnosu i nesposobnost da se razvije poverenje u druge ljude, uključujući i terapeuta. Radi se na prevladavanju uznemirenosti u odnosima sa drugima, razumevanju korena ovakvog obrasca, zameni iracionalnih uverenja, sistematičnom izlaganju potencijalnim konfliktnim situacijama, razvijanju veština komunikacije. Klijenti mogu imati mnogo koristi od iskustva bliskosti u terapijskom odnosu zato što je moguće da nemaju mnogo drugih prilika za emocionalnu bliskost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.