Zavisni profil ličnosti- kako psihoterapija može promeniti život

Osećam da nemam dovoljno sposobnosti da brinem o sebi.

Moram da nađem nekog pouzdanog ko će me štititi i podržavati.

Imam osećaj da imam manje sposobnosti, adekvatnosti i sigurnosti od drugih.

Vezujem se za one koji bi mogli donositi odluke umesto mene.

Prihvatam odluke drugih, umesto da donosim svoje.

Izbegavam kompetitivne situacije.

Dobro mi je poznata submisivna uloga.

Radije sledim, nego što vodim.

Brinem da ću izgubiti značajne ljude, pa izbegavam da ispoljim emocije, posebno ako su agresivne ili ih procenim kao nepoželjne drugima.

Skoro nikad ne zauzimam čvrste stavove u interakcijama sa drugima.

Pod stresom ne preduzimam mnogo aktivnosti koje bi vodile do njegovog prevazilaženja.

Kada bi neko ko ima zavisne crte ličnosti radio test sa ovakvim tvrdnjama skorovi za svaku bi bili vrlo visoki. Za osobe sa zavisnim crtama može se reći da imaju kooperativni interpersonalni stil. Verovatno se dešava da osoba sa ovakvim crtama žrtvuje svoje potrebe i želje samo da bi se odnos sa drugima zadržao. To su ljudi kojma su neophodni ljudi. Mogu smatrati da su manje nadareni, interesantni i vredni od drugih. Sa ovako siromašnim self imidžom često se osećaju anksiozno i nesigurno. U unutrašnjem svetu prisutno je uverenje da će ih drugi zaštiti i voditi i zato neće ni preuzeti odgovornost za ostvarenje svojih ciljeva i životnih planova. U današnjem društvu ističe se važnost samostalnosti i nezavisnosti i o zavisnim crtama koje su dugo bile kulturološki poželjne pre svega kod žena malo se govori i kao da su postale nepoželjne. Na pozitivnoj strani ove osobe mogu biti kooperativne, prijatne, pomirljive, slične kao i svi drugi, prikazuju se u pozitivnom svetlu sa pristojnom fasadom. Uravnotežen interpersonalni stil podrazumeva zdrav balans zavisnosti i nezavisnosti. Suviše izražena potreba za podrškom i pripadnosti drugima uz nedostatak samopouzdanja i inicijative odlikuje nekog za koga možemo reći da je zavisan profil.

U primarnoj porodici verovatno nije bilo kohezije, izražena je bila kontrola od strane roditelja, dozvola za samostalnost i nezavisnost nije data, orijentacija ka intelektualnom i kulturnom je bila niska. Nije bila dozvoljena izražajnost. Neko ko stalno traži potvrdu i odobrenje od drugih verovatno je bio izložen strogim očekivanjima roditelja i nije bilo prilika gde bi se autonomija razvijala.

Plan terapije bi se mogao zasnivati na razvoju samostalnosti i nezavisnosti i povećanju kompetitivnog kapaciteta, uz vođenje računa da to osobu ne zaplaši i povuče ka maladaptivnom ponašanju. Terapeut koji bi bio voljan da igra ulogu blagonaklonog, srdačnog i razumevajućeg roditelja brzo bi uspostavio radni savez sa nekim ovakvog profila. U terapijskom odnosu razumevaju se koreni i mehanizmi ovog poremećaja. Razvija se i dublje razumevanje sebe i svojih odnosa sa drugima. Ispituju se i transformišu duboko usađena uverenja koja podržavaju zavisnost. Vera da je terapeut ekspert koji može i zna da da savet i vodi pojačava sigurnost. Podržavajući odnos doživljavaju ako terapeut ima zaštitnički stav. Terapijska promena može doći kroz prorađivanje opaženog nedostatka podrške, ohrabrivanje klijenta da bude nezavisniji i pružanje pomoći da razume izvor svog niskog samopoštovanja, kao i korena snažne potrebe za pažnjom i podrškom. Terapeut daje nezavisnot koliko god je moguće, vodi ka tome da osoba donosi samostalno odluke, ne daje savete, sugestije ili preporuke zato što bi bilo kakav dati savet verovatno aktivirao sržni konflikt zavisnost-nezavisnost. 

Ako se identifikujete sa simptomima zavisnog poremećaja ličnosti ili ako imate voljenu osobu koja pati od ovog poremećaja, važno je potražiti pomoć stručnjaka. Terapija može biti ključna u promeni ovih obrasaca i pružanju osobi alata za izgradnju zdravijih odnosa sa sobom i sa drugima koji će doneti više zadovoljstva. Ukoliko želite da saznate više o zavisnom poremećaju ličnosti, crtama, profilu ili dubinskoj terapiji, slobodno me kontaktirajte. Nezavisnost i samostalnost su važne vrednosti, ali ponekad je najhrabriji korak potražiti podršku kako bismo živeli kvalitetniji život u kome uživamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.