Rana iskustva koja određuju karakter i tipične mehanizme po kojima će osoba funkcionisati

Prvih šest godina života su godine u kojima se stvara temelj ličnosti. Sledeća iskustva su ključna za razvoj ličnosti:

  • U prvih nekoliko meseci se stiče osećaj bazične sigurnosti. Na početku života roditelj detetu pomaže da smireno upravlja sobom dok uživa u dodirima, zvucima, ukusima i dok organizuje osete i motoričke reakcije.
  • Od trećeg do šestog meseca dete raste u sposobnosti uključenosti u blizak i brižan odnos sa mamom. Zadovoljstvo i toplinu doživljava iz mamine uključenosti u zajednički odnos.
  • Od šestog do devet meseca beba razmenjuje osmehe i gestove sa svrhom. Počinje da ovladava logikom i sposobna je da dvostrano komunicira. Najbolji podsticaj za razvoj logike i komunikacije je izražajna komunikacija, mamini osmesi, izrazi lica, izazivanje na komunikaciju.
  • Dete od godinu dana do godinu i po sposobno je da rešava probleme. Socijalno rešavanje problema znači da će dete uz pomoć roditelja i uz deljenje iskustva rešavati probleme.
  • Sledeću razvojnu fazu odlikuje sposobnost deteta da koristi ideje i kreativno se izražava. Bolje od bilo koje edukativne igračke je da roditelj zajedno sa detetom učestvuje u zajedničkoj igri.
  • Dete može da povezuje ideje. Dete će bolje naučiti da povezuje ideje iz komunikacije sa roditeljima- zašto ide napolje, zašto ide na spavanje su pitanja koja su bolja i za intelektualni razvoj od bilo koje igračke ili učenja slova i brojeva.

Provodite vreme sa decom, aktivno učestvujte u komunikaciji, od emotivne razmene zavisi karakter i obrasci funkcionisanja deteta i kada odraste. Nikakva igračka, crtać, plaćena aktivnost ili bilo šta drugo nema toliku stimulativnu funkciju na intelektualni, socijalni i emotivni razvoj deteta kao komunikacija sa roditeljima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.