Kada je pravo vreme za drugo dete?

Kada je pravo vreme za drugo dete? Ako imate jedno dete verovatno se susrećete sa pitanjem kad će drugo i sa komentarima o tome da teba da rodite drugo dete. Komentari sa kojima se ja srećem najčešće su: nećeš je valjda ostaviti samu, biće ti teže što je razlika veća, žalićeš jednog dana i slični. Najčešće čujem da je mala razlika bolje. I jeste- nekome, nekom drugom nije.

Odgovor na pitanje kada je najbolje vreme za drugo dete je- onda kada roditelji to požele, autentično. Kada drugo dete žele zbog samog deteta, a ne zbog starijeg, okoline, vremena ili bilo kog razloga koji nije autentična želja za rađanjem deteta.

Razlika od godinu dana je dobra za roditelje koji imaju podršku i finansijsku samostalnost. Nema ljubomore koja je svojstvena deci od dve do četiri godine kada doiju mlađeg brata ili sestru. Potencijalni problem kod razlike od godinu dana je što će tokom života biti poređenja među decom. Razlika od pet godina je dobra razlika jer je straije dete dovoljno zrelo, ali na roditeljima je kolika bliskost će biti između dece i njihov zadatak je da je razvijaju. Za razliku od šest godina i više može se reći da roditelji imaju dva jedinčeta. za velike razlike karakterističan je odnos u kome vlada hijerarhija. Najčešće je tako. Ipak, kao i kod bilo kog fenomena, individualne razlike postoje. U zavisnosti od toga kaav odnos roditelji imaju prema dolasku drugog deteta na svet i načina na koji to objasne starijem, koliko ga uključe i koliko nastave sa istim ponašanjem i tretmanom zavisi reakcija starijeg deteta.

Ipak, tema ovog članka je kada je najbolje vreme za rađanje drugog deteta, a odgovor smo već dali- kao i kod prvog i bilo kog deteta po redu, najbolje je da to bude onda kada roditelji to požele, kada osećaju da su spremni i kada oni misle i osećaju da je pravo vreme da donesu novi život na svet, posvete se roditeljstvu i uživaju u njemu.