Ponašanja koja se smatraju negativnim, a zdrava su

  • Plač

Plačemo kada smo tužni, ali i kada smo srećni. Plač nam pomaže da oslobodimo energiju i pokažemo emocije, koje bi nam, ako ih blokiramo činile loše. Suze, kao posledica tuge, gubitka i propratni efekat tugovanja pokazuju drugima da imamo emocije, da smo otvoreni, i pored toga što se kroz njih oslobađamo tuge, šalju signal drugima da smo ranjivi i otvoreni kao ljudska bića što nas čini i interpersonalno privlačnijim.

  • “Izgubljenost”

Ne znate šta ćete sa sobom, svojim životom, u kom pravcu da krenete- svako prođe kroz to stanje bar jednom u životu. Da li ste se nekad izgubili u nepoznatom gradu, drugoj zemlji- verovatno ste tada naišli na neke nove stvari, lepe ulice, videli nešto što ne biste da se niste zagubili. Slično je i sa životnim pravcem. To što ste se zagubili donosi nešto sa sobom, nove ljude, iskustva, događaje. Put se nađe, pre ili kasnije- a period lutanja, traženja i “izgubljenosti” nosi sa sobom i neke lepe događaje.

  • Usamljenost

Namerno izolovanje od spoljašnjeg sveta koje dugo traje nije zdravo ponašanje, ali potreba za osamljivanje nekad i nekad i te kako jeste. U samoći se često dobija inspiracija, stvara, odmara, obnavlja osećaj svrhe, itd. Impuls za osamljivanjem treba poslušati, jer je često to najzdravije što možete da učinite za sebe.

  • Ne slušanje drugih

Ignorisanje saveta i ne obraćanje pažnje na ono što nam drugi kažu obično se smatra bahatim. Ali ponekad, kada vam intuicija tako kaže ili kada imate jasan cilj i viziju koja je u suprotnosti sa onim o čemu drugi pričaju, nekad je korisno i zdravo ignorisati tuđe reči.

  • Kršenje pravila

Nekada je najbolje za vas ili nekog drugog da ne uradite nešto na način na koji pravila nalažu. Pravila usvajaju i donose ljudi i nisu savršena. Imajte vere u sebe da nekada uradite kako vam srce i “unutrašnji glas” kažu da uradite kršeći pravila ako je to dugoročno dobro i koristi vam.

  • Neuklapanje

Štrčanje može biti bolno i neugodno, pogotovo tokom odrastanja u adolescentnom periodu, ali nekad znači inventivnost i da osoba koja se ne uklapa ima nešto da ponudi što je iznad norme. Uklapanje znači da su naše misli, osećanja, ponašanja u skladu sa zajednicom kojoj pripadamo. Ne uklapanje može otvoriti put inovacijama, nečem novom i boljem.

  • Izražavanje ljutnje

Iskazati ljutnju je zdravo. Pokazati da ste ljuti i da su vaše granice pređene, da se osećate povređenim stvara pozitivne promene u životu. Ljutnja je tu sa razlogom, štiti i oslobađa i ispoljiti je na zdrav način prevenira osećanje besa ili depresije.