Zašto se veza završila

  • Skloni smo tome da za neuspehe krivimo drugu stranu, spoljašnje okolnosti, a da svoj doprinos situaciji zanemarujemo. Korisno je razmišljati o tome na koji način smo mi doprineli krahu ljubavi- uvideti šta to pogrešno radimo- kako bi to mogli da kontrolišemo i u sledećoj vezi ne napravite istu grešku.
  • Nezadovoljene potrebe- u početku veze najčešće smo usresređeni na davanje i ispunajavnje potreba partnera, umesto na primanje i razmišljanje o tome da li drugi ispunjava naše potrebe. Različite su potrebe koje vezom zadovoljavamo- povezanost, rast i razvoj, zabava, posvećenost, itd. Različito su rangirane kod različitih ljudi. Nekome je najbitnije da zadovolji potrebu za pripadanjem, nekom za povezanošću, a manje za razvojem. Kada u odnosu zadovoljavamo jedni drugima potrebe koje su značajne sve je u redu, ali ako nam se potrebe razilaze i ne odgovaramo na potrebe najbitnije partneru- eto razloga za krah ljubavi.
  • Niste dobar spoj- i za oboje postoji mnogo bolji par. Nakon prekida veze često izgleda da nema šanse da nađemo nekog boljeg, ali istina je da ne da samo ima šanse nego se to skoro uvek desi.
  • Ignorisali ste znakove koji su ukazivali na to- na kraju veze obično bude jasno da je sve ukazivalo na to. Često možete i da navedete događaje, postupke, osećaje, znakove koji su ukazivali na to da će doći do raskida veze. Sledeći put u odnosu kada naiđete na takve znake ne žmurite pred njima.
  • Partner Vam je služio kao mentalna funkcija, potvrda vrednosti, neko ko treba da nadomesti ono što Vam fali ili ste Vi njemu služili za to. Jedno drugom niste bili partneri što u vezi treba da budete.
  • U vezi ste tražili potvrdu svoje vrednosti. Partner Vam je služio za to da Vam pokazuje koliko ste vredni- da li ste lepi, pametni, uspešni, dobro ili loše uradili nešto- drugi treba da proceni i oceni, a ne kao partner.
  • Nije više toliko stalo do Vas- i to nije strašno. Svi imamo preferencije, volimo drugačiju hranu, muziku, način provođenja slobodnog vremena, posao, prijatelje, osobe sa kojima smo i to je u redu. I svi volimo vreme da provodimo više sa nekim ljudima, nego sa drugim što te druge ne čini lošim ili bezveznim- samo nama ne odgovaraju.
  • Hteli ste ono što ne možete da imate- idealizovali ste i videli i tražili nešto čega nema i ne može da bude.
  • Uzimali ste partnera zdravo za gotovo- i to može da bude najbolnije od svege, kad shvatite da ste nekog ko vredi izgubili jer ste ga uzimali zdravo za gotovo. Do tugujete razmišljajte kako da ne ponovite istu grešku ponovo.
  • Loša uverenja- u koja ste bili sigurni i koja su uticala na to da se veza završi. Kao i kod svih drugih razloga i kod ovog je korisno razmišljati kakva su to uverenja, shvatiti da su samo jedna od mogućnosti i naći adekvatnije zamene.
  • Ne dozvoljavate sebi da budete srećni- držali ste se podalje od stvari koje Vas usrećuju. Sad je vreme da im se vratite. Da ih praktikujete i uživate u njima, i ne odustajete od njih u sledećoj vezi.

Srce Vam neće prepući, odbolovaćete, tugovaćete i proći će.