Mentalizacija: Ključ za razumevanje sebe i drugih

Mentalizacija označava razumevanje sopstvenog ponašanja i ponašanja drugih

U svetu psihoterapije, koncept mentalizacije sve više dobija na značaju kao ključni element za razumevanje i promenu učestalih obrazaca ponašanja i reakcija. Mentalizacija se odnosi na sposobnost da razumemo i interpretiramo svoje i tuđe misli, osećaje, namere i motive. Ova veština omogućava nam da se povežemo sa drugima na dubljem nivou, razumemo njihove perspektive i adekvatno reagujemo na njihove potrebe. U ovom članku istražićemo šta mentalizacija tačno znači i kako se može raditi na razvoju ove važne veštine.

Kada je ova sposobnost razvijena ponašanja drugih su nam smislena i predvidiva. Kada je nerazvijena čovek stalno ima osećaj da ne može da shvati šta se tu dešava.  Ne razumeju odnose na poslu, u porodici, rodbini, prijateljskim odnosima. I brojne živnotne situacije izgledaju haotično. Kao da im fali glas razuma, prevodilac i često i nađu neku osobu koja mentalizuje umesto njih. U prisustvu te osobe sposobni su za mnogo toga jer im nadoknađuje deficit razumevanja svojih i tuđih mentalnih stanja. 

Dete od majke uči da mentalno obrađuje svoja stanja. Prvo majka prepoznaje detetove emocije i stanja, onda mentalizuje detetu, kaže mu  da se oseća tako i tako, zato što… potom dete počinje da  razmišlja o sebi na isti način, unoseći u sebe tu majčinu funkciju. Kada neko ne obrađuje svoja mentalna stanja unutrašnji svet postaje nerazumljiv,zastrašujući i bolan. Kada ne može da ga osmisli i objasni sebi za to mu je potreban neko drugi. Klijent onda to očekuje od terapeuta, posebno u stanjima panike i napetosti. Terapeut i mentalizuje umesto njih i kroz implicitno učenje uči ih kako se to radi.

Razvijanje Mentalizacije:

  1. Istraživanje emocija: Jedan od načina za razvoj mentalizacije je istraživanje sopstvenih emocija. Kroz samosvesnost i introspekciju, možemo naučiti prepoznati i razumeti svoje emocije, kao i njihove uzroke i posledice. Na primer, klijent koji postaje svestan svojih osećaja besa može naučiti da prepozna okidače koji ih pokreću i razvije zdrave strategije za njihovo upravljanje.
  2. Empatija i razumevanje drugih: Drugi ključni element u razvoju mentalizacije je sposobnost empatije i razumevanja tuđih perspektiva. Kroz empatiju, možemo se povezati sa iskustvima drugih ljudi i bolje razumeti njihove reakcije i ponašanja. Na primer, klijent koji razvija empatiju može naučiti da čuje i razume emotivne potrebe svog partnera
  3. Rad na odnosima: Treći aspekt razvoja mentalizacije je kroz interakciju sa drugima, posebno u terapijskom okruženju. Kroz iskustvo sigurnog i podržavajućeg odnosa sa terapeutom, klijenti mogu razviti veću sposobnost mentalizacije tako što će istraživati ​​svoje misli i osećaje, kao i interpretirati i odgovarati na misli i osećaje drugih.
  4. ABC model: A predstavlja aktivirajući događaj. To je situacija, ono što se dogodilo. Raskid, gubitak posla, važan ispit, razgovor od koga nam nešto zavisi, susret sa starim prijateljem sa kojim su otvorene brojne teme, zubobolja, otkazan željeni izlazak, itd. B predstavlja način na koji mislimo o tome što se događa– najčešće je ovo eo koga nismo svesni. Moram biti sa tim partnerom ili sam bezvredan. Ako izgubim ovaj posao, to će biti užasno jer neću uživati nikad ni na jednom drugom. Ako ne položim ispit, ja sam bezvredno biće koje ništa ne radi kako treba. Ako ne zablistam na tom razgovoru to je katatrofalno i znači da sam u svemu uvek bezvredan. To što je neko sa mnom prekinuo odnos je užasno i ta osoba je potpuni kreten. Ako me nešto boli, ne mogu to da podnesem jer moj život mora da bude konforan i prijatan. To što je neko otkazao izlazak sa mnom govori da je ta osoba budala koja zaslužuje kaznu. C predstavlja emocije. Tuga ili depresija. Briga ili anksioznost. Bes ili ljutnja. Povređenost ili razočaranje. Preporuka je da se o događajima razmišlja kroz istraživanje i proradu činjenica, misli i osećanja. Šta se desilo? Šta sam mislio/la? Šta sam osećao/la?

Razvoj mentalizacije može poboljšati naše međuljudske odnose, povećati našu emocionalnu inteligenciju i doprineti našem opštem blagostanju. Kroz rad na razumevanju sopstvenih i tuđih misli, osećanja i motivacija, možemo postati emocionalno povezaniji i zadovoljniji ljudi. U terapiji, klijenti imaju priliku da istraže svoju mentalizaciju kroz siguran i podržavajući odnos sa terapeutom, što može imati dubok i trajan uticaj na njihov život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.