Uticaj redosleda rođenja na odnose koje gradimo

Pozicija deteta u porodici može uticati na razvoj, relacije sa drugim ljudima, kasnije na odnose sa partnerom i svojom decom.

  • Najstarije dete u porodici- obično je mudro, snažno, odgovorno za sebe i sa jakom odgovornošću za mlađu braću i(li) sestre. Najčešće čuva porodičnu tradiciju i vezano je za roditelje. U kasnijim odnosima se postavlja sa ulogom vođe. U braku teži ka dominaciji. Prema deci se odnosi sa autoritetom. Što se karijere tiče odlikuju je odgovornost i ambicioznost.
  • Srednje dete ima iskustvo i podčinjavanja i dominacije i najčešće teži kompromisima. Često je osećanje da je starije dete privilegovano, a mlađe više voljeno. U odnosima i relacijama tokom života najčešće teži kompromisima.
  • Najmlađe dete u porodici je najčešće u poziciji da ne odlučuje. Bitno je kog pola su ranije rođena deca. Najmlađa sestra sa starijom braćom zauzima poziciju razmažene devojčice i podređenosti i teži da je zadrži u kasniim odnosima. Njamlađa sestra sa strijim sestrama vezana je za roditelje i čest je slučaj da se ne uda i ostane da brine o roditeljima. Mlađi brat sa starijim sestrama uzima poziciju nevladajućeg, maženog i slavljenog deteta i može se desiti da zadržava poziciju zavisnog, maženog i paženog i u kasnijim odnosima u životu. Najmmlađi brat koji ima stariu braću stalno se bori za poziciu jednako važnog.
  • Jedino dete u porodici često je upleteno u porodične odnose i uopšte u odnose odraslih. Često su ili starmali ili zavisni i detinjasti. U partnerskom odnosu zauzimaju ili poziciju deteta ili poziciju roditelja.