Roditeljstvo na uzrastu do tri godine i kasnija akademska postignuća dece- rezultati istraživanja

Longitudinalna studija pratila je uticaj odnosa roditelja i njihove dece na uzrastu do tri godine i kasnijeg akademskog postignuća i socijalnih veština. Studija je pokazala da posotoji povezanost između načina na koji se roditelji ophode prema deci i njihovog školskog uspeha, dok je manje povezana sa socijalnim funkcionisanjem. Ono što se pokazalo kao najbitnije:

  • Odgovaranje na dečje potrebe adekvatno
  • Obraćanje pažnje na signale koje deca šalju i pravovremeno reagovanje na njih
  • Interakcije između dece i roditelja su pozitivne
  • Roditelji obezbeđuju sigurnu sredinu u kojoj deca slobodno istražuju svet

Istraživanje pokazuje da kvalitet ranih iskustava roditelja i njihove dece ima ulogu za uspešan akademski i društveni razvoj njihove dece u godinama zrelosti.

U studiji istraživači su posmatrali kakva je interakcija dece do tri godine  i njihovih roditelja. U drugom delu istraživanja koje je sprovedeno za vreme školovanja te dece, kao učenici su popunjavali standardizovane testove znanja i uzimane su informacije od njihovih nastavnika. Istraživači su decu pratili i kada više nisu bili deca na uzrastu od trideset godina. Svi nalazi ukazuju na vezu između rane interakcije roditelj- dete i kasnijeg akademskog postignuća. Dok je na uzrastu od trideset godina socijalno funkcionisanje i interakcija roditelj- dete na uzrastu do tri godine mnogo manje povezano.

Rana iskustva sa roditeljima promovišu vrednosti i postavljaju temelj za rad i trud koji je neophodan za postizanje školskog uspeha. Način na koji roditelji komuniciraju sa svojom decom na ranom uzrastu ima dugoročne posledice na korist dece, porodice i društva u celini.