Razotkrivanje straha od uspeha: Kako prevazići blokade koje nas sprečavaju da ostvarimo svoj puni potencijal

Na svesnom nivou postavljanje ciljeva i rad na ostvarenju uspeha prirodni su delovi ljudskog života. Svesno značenje uspeha je više novca, viša pozicija i nivo, radim ono što volim, napredujem, samoostvarujem se. Međutim, za mnoge ljude, čak i sama pomisao na uspeh može izazvati dubok strah i nelagodu. Nesvesno značenje koje uspeh nosi moglo bi biti- uspešan/a sam, vredan/a sam, sposoban/a, samostalan/a sam, itd, a to je nešto što sebi ne mogu da dozvolim. Na psihoterapiji otkrivamo simbolično značenje koje uspeh ima za čoveka i zašto i kako ga to sputava.

Kao psihoterapeut često svedočim tome koliko je strah od uspeha koji simbolički nešto predstavlja za svaku osobu prisutan kod ljudi. Uspeh je često i simbol za nešto što osobu plaši. U ovom članku istražićemo šta leži iza straha od uspeha, kako on može uticati na naš život i kako se može prevazići.

Jedan od ključnih razloga za strah od uspeha leži u strahu od nepoznatog. Često se ljudi plaše kako će se njihov život promeniti ako postignu svoje ciljeve i ostvare uspeh. Na primer neko ko ima ambiciju da pokrene sopstveni posao u isto vreme i strahuje od mogućih promena u svom životu koje bi to donelo, poput veće odgovornosti, manje vremena za sebe ili gubitka kontrole nad svojim životom. Ili bi pokretnje sopstvenog posla bilo odvajanje od porodice, prijatelja, rodbine jer bi ona bila prva i jedina koja je to uradila i na taj način bi bio simbol da se odvojila od svih njih i da više ne pripada.

Drugi razlog za strah od uspeha može biti povezan sa strahom od neuspeha. Osobe koje se bore s ovim strahom često sumnjaju u svoje sposobnosti da održe postignuti uspeh ili da se nose s pritiscima koji dolaze s njim. Na primer neko ko ima tendenciju da sabotira svoje profesionalne uspehe jer unapred pretpostavlja da neće biti u stanju da ispuni očekivanja koja su postavljena pred njega. Uspeh , tačnije održavanje postignutog nosi sa sobom odgovornost, a ako nema poverenja da će se odgovorno ponašati u kontinuitetu eto ga i razlog za sabotažu. Izreka imao, pa nemao opisuje ovaj fenomen. I onda kao da je bolje da i nemam, nego da izgubim kada ostvarim. Strah od uspeha je često je povezan i sa dubokim osećajem krivice zbog prosperiteta i sreće, koji potiče iz detinjstva i porodičnih dinamika.

Iako strah od uspeha može delovati iracionalno uvek ima svoju logiku i značenje. Ovo bih ilustrovala primerom iz prakse. Klijent je bio jako rastrzan između želje za napredovanjem i straha od napredovanja. Otac mu je bio uspešan poslovni čovek. Umro je od infarkta u periodu života kada je nizao poslovne uspehe. Nesvesna logika koju je klijent imao bila je-ako i ja pređem na sledeći nivo umreću od infarkta. Identifikacija sa ocem i neverbalizovana i neprorađena ideja da se umire kada si uspešan živela je u njemu. Simboličko veza između uspeha i smrti koja kao da zasigurno postoji držala ga je u neprijatnoj poziciji. Razvoj ga je vukao ka sledećem položaju, a strah koji je bio jak da se zbog malo položaja može umreti držao ga je na istom mestu.

Strah može imati duboke i dugoročne posledice na naš život i odnose. Ovaj strah može nas sprečiti da iskoristimo svoj puni potencijal i da ostvarimo svoje snove i ciljeve. Takođe može dovesti do osećaja nezadovoljstva, neispunjenosti i propuštanja prilika za lični i profesionalni rast.

Kako se strah od uspeha ispoljava u svakodnevnom životu

  • nemanje ciljeva, ambicija, planova
  • odustajanje
  • odlaganje
  • samosabotaža
  • skrivanje postignuća
  • stid

Ipak, postoji nada za one koji se bore s ovim strahom. Ključno je da osoba postane svesna svog straha od uspeha i da istraži dublje emotivne uzroke ovog ponašanja. Kroz terapijski proces, osoba može naučiti da prepozna i izrazi svoje emotivne potrebe, da razvije samopouzdanje u svoje sposobnosti da se nose s uspehom i da prevaziđe unutrašnje blokade koje je sprečavaju da napreduje.

Ako se prepoznajete u ovim opisima možete realistično da odgovorite na sledeća pitanja.

  • Kako će moja porodica i prijatelji reagovati ako postignem uspeh?
  • Do kojih promena će doći u mom životu?
  • Šta je najgore što će se desiti?
  • Šta je najbolje što će se desiti?
  • Zašto osećam da ne zaslužujem da postignem uspeh?
  • Kakva mi je motivacija?
  • Kako sabotiram sebe?
  • Kako mogu da prestanem da se sabotiram?

Strah od uspeha može biti ozbiljan izazov koji može sprečiti ljude da ostvare svoj puni potencijal. Međutim, kroz terapiju i rad na samopoznavanju, moguće je prevazići ovaj strah i pronaći put ka autentičnom i ispunjenom životu. Ako se prepoznajete u ovim opisima, nemojte se ustručavati da potražite podršku stručnjaka kako biste krenuli ka pozitivnim promenama u svom životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.