Kad je teško prepoznati osećanja

Dešava se da osoba u nekoj situaciji zna da nešto oseća ali ne prepoznaje šta je to što oseća. U radu sa klijentima uvek imam na umu da će dugoročno gledano veliku korist imati ako ovladaju mentalizacijom (sposobnost da se pripišu mentalna stanja kao što su želje, uverenja, namere sebi i drugima, kao način da osmisli i predvidi ponašanje drugih). Mentalizacija označava razumevanje sopstvenog ponašanja, kao i ponašanja drugih ljudi. Na seansama često povezujemo osećanja sa događajima, tugu sa gubitkom, zadovoljstvo sa uspehom, brigu sa pretnjom, itd. Često se desi da ljudi ne znaju šta je to što su osetili i kako bi im bilo lakše da imenuju osećanje, prepoznaju ga i razumeju koristim neko od sledećih pitanja:

Da li je bilo prijatno ili neprijatno osećanje?

Opustite se, dišite, zažmurite ako treba i odgonetnite da li je pozitivno ili negativno osećanje. Da li vas situacija privlači ili odbija?

Pokušajte da lokalizujete u telu gde bi moglo biti osećanje. Da li bi mogli da ga osetite u grudima, stomaku, rukama, itd.

Povežite se sa mestom gde ste “osetili” da bi moglo biti “to” što osećate. Koliko je? Koliki predeo zauzima? Veliki ili mali?

Da li bi mogli da mu date neki oblik? Da li vam na pamet pada neka boja koju asocirate sa osećanjem? Crvena, zelena, plava, narandžasta?

Nemojte vrednovati, razmišljati, praviti neku cenzuru, samo zapazite ono što se pojavilo.

Kada bi osećaj mogao nešto da kaže- šta je to što bi bilo izgovoreno? Neka reči dođu spontano, bez prisile, osuđivanja, odbacivanja. To mogu biti reči, fraze, doživljaj, itd.

Šta bi da uradite? Kada osećate taj osećaj koje radnje i akcije vas privlače? Trčanje, udaranje, skrivanje, plakanje? Akcija na koju bi osećanje navelo je dobar pokazatelj prirode osećanja. Ako bi da zagrlite nekoga možda osećate ljubav, želju, simpatiju. Ako želite da nekog udarite, protresete ili se proderete verovatno je u pitanju ljutnja i frustracija. Ako bi da zaplačete, sakrijete se, skrenete moguće je da ste tužni, depresivni ili anksiozni.

Da li ste se ranije tako osećali? Na koje iskustvo vas podseća osećanje? Vratite se u vreme kad ste osećali nešto slično. Sa kim ste bili? Šta se desilo? Kako ste izrazili osećanje?

Verovatno ste do sada uspeli da identifikujete šta osećate. I moguće da je u pitanju nekoliko osećanja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.