Trik za umanjenje socijalne anksioznosti

Socijalna anksioznost vodi ka mnogim izgubljenim prilikama. Stidljivost, strah od toga da se približimo drugima i kontaktiramo sa njima uskraćuje brojna zadovoljstva i izvor podrške koji nam prijateljstva i socijalni kontakti donose. Socijalna anksioznost često je uzrok poslovnih, društvenih i ličnih neuspeha.

Sprovedeno je istraživanje u kome je jedna grupa ispitanika radila dela koja su usmerena ka dobrobiti drugih, dela koja podrazumevaju ljubaznost i činili su dobre stvare drugima. Druga grupa je bila izložena uobičajenim interakcijama i nije imala instrukciju da čini dobra dela drugima. Grupa koja je činila dobro drugima osećala se mnogo opuštenije i udobnije u kasnijim socijalnim interakcijama.

Dobra dela koja ljudi čine utiču na to da su manje anksiozni u socijalnim situacijama. Manji je strah od odbacivanja i moguće negativne reakcije, kao i samo izbegavanje socijalnim situacija. Kao da su ispitanici očekivali pozitivnu (pro)ocenu od strane drugih kao reakciju na dobro delo koje su učinili.

Neće škoditi ako pokušate. Učinite nešto dobro za drugoga, brojne su koristi.