Kako se gradi brend

1. Brendiranje jednog- jedinog brenda

Svu snagu i resurse treba usmeriti na izgradnju jednog brenda- jedno ime- nikako na brendiranje pojedinačnih proizvoda ili više odvojenih brendova. Kreiranje više “podbrendova” koštaće Vas mnogo, kako vremena, energije, rada, tako i novca, a i samo će zbunjivati kupce. Dobar primer jedinstvenog brenda je Polo. Polo majice, kućni dekor, garderoba, bad and bath- sve je to Polo- jedan, jedinstveni brend koji nije traćio energiju na “brendiranje svih podbrendova”.

2. Ime brenda- slobodan domain

Prilikom odabira imena brenda, za sve altenrative, moguća i potencijalna imena uvek prvo treba proveriti da li je slobodan “domain” za to ime. Prostor na internetu je neophodan i ime mora biti takvo da je URL za to ime dostupan.

3. Što jednostavnije ime, to bolje

Idealno ime je kratko i lako se pamti. Neka bude takvo da ga je teško zaboraviti, a lako izgovoriti i reći drugima za njega i o njemu.

4. Opisno, zvučno ili jedinstveno ime

tri su mogućnosti. imenom ćete poručiti čime se baviti. 101 ruža- male su šanse da se ne bavite cvećarstvom. druga mogućnost je da ime ne ukazuje na pole delovanja, već je samo po sebi zvučno. Oracle- dobro zvuči. Treća mogućnost je da se odlučite za nereč koja je upečatljiva, lako se pamti i jedinstvena je. Hulu bi bio dobar primer za ovu opciju.

5. Samostalnost pri donošenju bitnih odluka

Korisno je čuti različita mišljenja i ideje, ali ne oslanjati se previše na njih. Ako se prilikom odlučivanja oslanjaš na grupu, na tuđa mišljenja, odluku većine postoji mogućnost da dobiješ neinspirativan, bledunjav, dosadan brend- nešto što bi više ličilo na hibrid slon-žirafa, nego prvoklasan brend kakvom težiš.

6. Konzistentnost

Najvažnije je biti dosledan. Konzistentan stil, jezik, izgled neophodan je za izgradnju dobrog brenda. Po čemu želiti da budete poznati- držite se stalno i uvek toga.

7. Zaštitite se

Zaštitite ime, logo, slogan. Postarajte se da je uvek prikazano jasno obaveštenje o autorskim pravima.