Kako možemo nauditi svojoj deci iz najbolje namere

Za svoju decu želimo najbolje. Ako nam je nešto nedostajalo tokom odrastanja, neretko želimo to da nadoknadimo dajući svojoj deci to za čim smo čeznuli u izobilju. Verovatno imate neka ponašanja koja po svaku cenu želite da izbegnete jer vas podsećaju na ponašanja vaših roditelja. Sve je  u redu dok ne preterujete. Nekad iz najbolje namere nastaju problemi i iz želje da uradimo najbolje činimo suprotno. Evo nekih primera za ponašanja kojima svojoj deci činimo medveđu uslugu:

  • Obasipanje dece novcem

Novac je koristan i lepo je imati ga. Možemo ga koristiti za brojne dobre stvari. Važno je naučiti decu o značaju novca, načinima na koji se dolazi do njega, za šta i kako se koristi. Problem može nastati ako deci ispunjavamo hirove, kupujemo im skupe stvari, sve što požele, dajemo im i šakom i kapom. Krajnji rezultat može biti dete koje nije zahvalno ni za šta.

  • Štićenje dece od rada

Rad je od suštinskog značaja za čoveka. Svaka zrela i odgovorna osoba radi kako bi zaradila i koristila svoje talente, znanja i veštine. Važno je naučiti dete tome i priuštiti mu dobar osećaj koji sa sobom nosi ispunjavanje zadataka i osvajanje nagrade sopstvenim radom, trudom i zalaganjem. Često roditelji pokušavaju da zaštite svoju decu od rada i na taj način im šalju poruku kako je rad nešto što je teško i neprijatno.

  • Dete kao zvezda

Lepo je da dete tretirate sa poštovanjem, pružiti mu osećaj da je poštovano, voljeno i željeno, sve dok se sa time ne pretera. Prema detetu se treba ophoditi sa ljubavlju, ali uz postavljanje granica. Dete treba da zna šta se od njega očekuje, koja prava i dužnosti ima.

  • Davanje bez primanja

Svi zdravi odnosi su dvosmerni. Dajemo, ali i primamo. Naučite dete da daje drugima, da uzvraća, ali i da prima od drugih.

  • Neočekivanje zahvalnosti

Naučite dete da kaže hvala. Često roditelji imaju osećaj da dete zaslužuje sve što ima, a i jeste lepo priuštiti detetu najbolje, ali lepo je i da dete bude zahvalno.

  • Sami se ponašamo kao razmažena deca

Naša deca uče gledajući nas. Dobro je da im budemo dobar model i da sami radimo na sebi i da smo najbolja moguća verzija sebe i osoba u kakvu bi voleli da vaše dete poraste.

  • Puštamo decu da rade samo ono što žele

Deca bi uvek radila samo ono što žele, ali dužnost roditelja je da im postavi granice, uvede obaveze, svede određena ponašanja i aktivnosti na razumnu meru, nauči dete radnim navikama.

  • Stalno darivanje

Deca su često pretrpana igračkama, brzo se zasite i brzo im dosade. Kupovanje nove igračke jer su stare dosadile detetu vrlo je pogrešno. Darivajte dete kada pokaže da je dovoljno odgovorno, kada znate da će se igrati sa tom igračkom i kada je zaslužuje.

  • Radimo stvari umesto dece štiteći ih na taj način od grešaka

Pustite dete da pogreši. Greške su sastavni deo procesa učenja. Nemoguće je naučiti nešto, a da na početku ništa ne znamo o tome, grešimo i iz grešaka učimo. Pustite dete da uči i razvija se.