Inicijativa- pokretač psihe

Da li uglavnom čekate da Vam se kaže šta da radite ili preduzimate sami aktivnosti kako bi ostvarili ciljeve koje želite da ostvarite? Očekujete nekoga da Vas pokrene ili umete da se sami pokrenete?

Šta je to inicijativa?

Inicijativa je sposobnost da se otpočne ili pokrene aktivnost. Inicijativu pokazuju ljudi kada prepoznaju da treba da se uradi i urade ono što misle da treba bez da to neko drugi traži od njih. Nezrelu inicijativu ne pokazuje samo neko ko čeka da mu se kaže, već i neko ko pokreće stvari, ali ne vodi računa o drugima. Suštinska odlika zrele i razvijene inicijative je uzajamnost- ne možemo uživati i biti zadovoljni ako i naš partner, saradnik ili neko drugi ko učestvuje sa nama u aktivnosti nije zadovoljan. Neko ko pokreće stvari, ne uzimajući u obzir druge, ne dozvoljava im njihovu inicijativu, probija uši, upada u reč ispoljava intruzivnu, nametljivu ili probojnu inicijativu. Verovatno je da je takva osoba ostala fiksirana na fazu razvoja kojoj je svojstven ovakav način ispoljavanja inicijative. Na uzrastu od 3 do 5 godina deca trče, probijaju prostor i uši, nameću se i ako razvoj protiče tipičnim tokom i ako su uslovi u kojima dete odrasta optimalni dete će razviti zrelu sposobnost inicijative. Biće proaktivno, živahno, uživaće u aktvinostima sa vršnjacima, u sticanju novih znanja, ovladavnju veštinama, itd.

Roditelj bi trebao da kod deteta podstiče i podržava avanturu kroz igru, ma koliko roditelju to što dete radi izgledalo šašavo. Dete treba da eksperimentiše, upušta se u avanture, trči, skače, bude radoznalo, otkriva, prlja se, igra, rizikuje, itd. Ako roditelj zbog svojih strahova, fantazija, nedostatka vremena potiskuje avanturu, igru i uzbuđenje koje ona nosi dete će zameniti inicijativu strahom i krivicom. Osećaće da je neprikladno i loše da inicira nešto prema svom modelu i da će ako to učini naići na neodobravanje. Razviće se progoniteljska savest- unutrašnji glas koji stalno posmatra, optužuje, opterećuje krivicom i nagoni na kažnjavanje.

Kao odrasla osoba, osba sa razvijenom inicijativom ima hrabrost i sposobnost da samostalno otpočne aktivnosti usmerene ka realizaciji razvojnih ciljeva, proaktivna je, kreće se ka svojim ambicijama i idealima. U ljubavnim odnosima je sposobna za uzajamnost, da pokrene i bude pokrenuta. Može da uloži trud, odloži zadovoljstvo i krasi je zreli hedonizam. Pokreće ponašanja kojima ostvaruje svoje ambicije i talente, kreće se ka svojim idealima. Osoba ima uverenje da je u redu da uradi ono što želi, a realistično je procenjeno. Može prilično brzo da zaboravi neupseh i da se ustremi ka novim poželjnim oblastima. Zdrav razvoj inicijative vodi ka tome da osoba tačno zna šta hoće i želi. Drugu osobu vidi kao nekoga ko ima svoj lični centar inicijative, sarađuje, podržava i uživa u odnosu u kome uživa i druga osoba.

Kakve odgovore bi dali na sledeća pitanja: 

O čemu ste sanjali kad ste bili mali?

Pre nego umrem želeo/la bih da?

Šta bih voleo/la da piše u mojoj biografiji?

Jedan od načina na koji želim da se promenim?

Izvor: “Sposobnost za ljubav i rad”